logo

 
Hem Kompetens Om beroende Om mig Om boken Aktuellt Kontakt In english


Artikel i Helsingborgs Dagblad 2008-05-15


Uppskattad kväll med Anna Wingren

 

FÖRELÄSNING
Anna Wingren, alkoholterapeut från Lund lockade ett trettiotal gäster då hon besökte Perstorps Brukshotell under måndagskvällen. Trots det allvarsamma ämnet om kroppens belönings och beroendesystem lyckades hon som underhållande föreläsare förmedla ämnet på ett både gripande humoristiskt sätt. Anna var den andra i raden gäster som Golfklubben bjudit in under våren. Anna har skrivit boken Belöning och Beroende tillsammans med professor Charlotte Erlanson-Albertson.

-Belöningar är livsnödvändiga och stärker vårt psyke, lindrar ångest och stress. De skyddar också mot sjukdom och smärta samt håller oss friska. Men för vissa övergår belöning i beroende och då blir det ett tvång och problem, berättar Wingren. Hon betonade också skillnaden och acceptansen bland olika beroenden.

-Alla har vi väl hört om rökaren som planerar eller har slutat röka, och som stolt berättar det på arbetsplatsen. Det är fullt accepterat och personen i fråga får ofta stöd. Men hur många berättar öppet inför andra att de bestämt sig för att sluta dricka, eller att de är uppe på nätterna och tömmer godisförråden?

Beroendepersoner är ofta starka individer. Eftersom de inte själva kan stoppa den negativa utvecklingen, och beroendet i sig är destruktivt, behövs professionell hjälp. Med rätt hjälp kan beroenden både hejdas och vändas mot en ny och positiv utveckling. Det är oftast både tabu och skuldbelagt att vara beroende och inget vi pratar högt om. Oftast känner omvärlden till problematiken men står både rädda och maktlösa inför att konfrontera, hjälpa eller bara vara en bra och stöttande medmänniska, menar Anna Wingren.

Vårens sista Sinne Stans och Balans är den 2 juni klockan 18.30-20.30.

Kontakta Perstorps Golfklubb för mer information och för anmälan.

 

 

Susanne Ekberg 2008-05-15

 

Copyright 2008 Anna Wingren